Regenboogvlaggen in brand, holocaust-ontkenning, rassendiscriminatie, maar ook steeds grotere belangstelling voor oorlogsherdenkingen op 4 mei. Tegenstrijdig, maar één ding is zeker; inclusiviteit blijft een punt van aandacht.

Jeugd- en jongerencentrum Elzenburg staat voor een inclusieve samenleving en draagt daar aan bij. Sinds oktober wordt achter de schermen gewerkt aan een project waarbij jongeren kennismaken met groepen in onze samenleving die uitsluiting kennen of hebben gekend. In een programma -dat de deelnemers zelf mee samenstellen- maken we kennis met ‘de ander’. Het project wordt afgesloten met een studiereis naar Auschwitz. Een bijzondere en indrukwekkende reis waar we met z’n allen naar toe werken, en waar zeker ook veel ruimte is voor gezelligheid!

Door ons te verdiepen in de achtergronden van mensen en kennis met ze te maken krijgt ‘de ander’ een gezicht. Snappen we waarom dingen zijn zoals ze zijn en is acceptatie eenvoudiger. Dat verdiepen doen we in de periode tussen de zomervakantie en herfstvakantie. Door interessante plekken te bezoeken, interessante mensen te ontmoeten en door samen een boom op te zetten over relevante onderwerpen. In de herfstvakantie vertrekken we vervolgens naar Polen.

Ben jij ongeveer tussen de 16 en 20 jaar oud en heeft dit –om welke reden dan ook- jouw interesse? Wil je je er in verdiepen, een onvergetelijke ervaring opdoen en anderen vertellen over wat je hebt beleefd? Kom dan op 1 juni om 19.30 uur naar Elzenburg. Natuurlijk mag je samen komen. 

Meer weten en aanmelden; kijk hier.

Vanaf 7 april start 'Sense Adventure' met workshops in Elzenburg. Hieronder stelt Myriam van Sense Adventure zich voor;

Hoi allemaal!

Ik zal me eerst even voorstellen; ik ben Myriam eigenaar van Sense Adventure. Samen met mijn man en drie kinderen woon ik in Vught.

Door de jaren heb ik me ingelezen in hoogsensitiviteit, mede doordat mijn drie kinderen hoogsensitief zijn. Daarnaast zijn er ouders / verzorgers met vragen over dit onderwerp. Vanuit mijn bedrijf wil ik de opgedane kennis en gevolgde opleidingen in de praktijk brengen om u als ouder / verzorger en uw kinderen te helpen. Dit is de reden dat ik per januari 2023 Sense Adventure ben gestart. Mijn activiteiten beginnen op VRIJDAG 7 APRIL, aanmelden via Vughtbeweegt.nl, tot dan.

Bij Sense Adventure gaan we door middel van sensorisch spel, leuke activiteiten doen, waarbij we de zintuigen prikkelen echt leren voelen en zo spelenderwijs en op ontspannen wijze de balans weer terugvinden in wie we echt zijn. We hebben activiteiten binnen op locatie, Jeugd- & Jongerencentrum Elzenburg te Vught, alsook buiten in de natuur. Doe je mee?!

Wat is sensorisch spel eigenlijk? Sensorisch spel is waarbij de zintuigen zowel bij je kind als ouder / verzorger gestimuleerd wordt waardoor hij of zij cognitief geprikkeld en wordt uitgedaagd. Je helpt je kind om de wereld om zich heen beter te begrijpen. En het is een rustgevende activiteit die ook helpt om emoties en gebeurtenissen te verwerken. Iedereen kent de geur wel uit het bos als het net geregend heeft of het gevoel als je op blote voeten op schelpjes loopt op het strand. Sommige dingen zijn niet met woorden uit te leggen en moet je zintuigelijk beleven, met je handen, oren, ogen, neus en mond.

Voor meer informatie, zie: senseadventure.nl

Voor vragen, stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jeugd- en Jongerencentrum Elzenburg is in de afgelopen twee jaar steeds drukker geworden. Meer bezoekers weten het gebouw te vinden en voor jongeren is er steeds meer aanbod gekomen. Om te komen tot een nog sterker en completer aanbod voor jeugd- en jongeren is eind juni door de gemeenteraad besloten Elzenburg in de gelegenheid te stellen hun jeugd- en jongerenactiviteiten verder te professionaliseren. Vanaf deze week is het team compleet.

Elzenburg is een veilige ontmoetingsplek voor jongeren, een huiskamer waar ze hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Hun motivatie en ambitie staan centraal. Judith en Damian zijn er om dat aan te spreken en de jongeren te begeleiden bij het waarmaken van die ambitie.

Damian is begin september gestart en heeft de bekende activiteiten met het team van stagiaires weer opgestart; Maandagavond blijft onze meidenavond en op dinsdag en donderdag is er Club d’n Elze voor de basisschool en de inloop ’s avonds voor oudere jeugd. Daarnaast hebben ze een basis gelegd voor een breed en vernieuwend aanbod. Nu Judith ook gestart is kan er de laatste hand aan gelegd worden waardoor na de herfstvakantie flitsend uit de startblokken wordt gekomen. Zo is Elzenburg, naast de bestaande inloop op dinsdag en donderdag, 4 dagen in de week ’s middags open voor middelbare scholieren. Het jongerencentrum wordt nog  meer een huiskamer. Daarnaast komt er een maandelijks fris-feest, karaoke-avonden, gaan we zaalvoetballen; allemaal met het doel contact met de doelgroep te bouwen en onderhouden, en zo hun ambities te en talenten te leren kennen en sámen tot een verdere ontwikkeling van het programma-aanbod te komen. Tegelijkertijd zal onze bijdrage aan bestaande projecten zoals ‘Try Out’, ‘DitisIK!’ en ‘Let’s talk about’ versterkt worden.

Damian en Judith zijn op wisselende momenten aanwezig in Elzenburg en zijn het aanspreekpunt voor de jongerenactiviteiten. Ze stellen zich verder voor op hun eigen Instagram account; @damian.elzenburg en @judith.elzenburg.

Wil jij meer weten over Jeugd- en Jongerencentrum Elzenburg? Kijk dan op de Instagram van Damian en Judith, of kijk op www.elzenburg.com voor de activiteiten die gepland staan.

Zaterdag 9 april was Elzenburg dé plek om te zijn voor Disney-liefhebbers. Fantasia organiseerde er, samen met Elzenburg, hun jaarlijkse beurs met Disney-artikelen, Disney-figuren en vooral veel ontmoeting en uitwisseling tussen liefhebbers van de magie.

Het verwcahte aantal bezoekers van 3000 is ruim overschreden. In een gezoedelijke sfeer schuifelden mensen langs de ruim 120 stands. Kinderen werden geschminklt, leefden zich uit op één van de springkussens en mensen kwamen even op adem bij één van de horeca-punten.

Elzenburg is trots op hoe het evenement verlopen is, en blij met hoe het gebouw (inclusief de sporthal) zich leent voor dit soort evenementen. En bovenal; dankbaar voor de inzet van de 30 vrijwilligers die dit mee mogelijk gemaakt hebben!

Vaste bezoeker en overbuurman Arno heeft, namens Novo3, een reportage gemaakt van de markt. Die is hier te bekijken;
https://www.novo3.nl/video/jong-talent-de-natuurjournalist/.

De foto's bij dit artikel zijn van Cees Ringelberg.

De afgelopen maanden is achter de schemen gewerkt aan een ontwerp voor de grote zaal, hal en foyer van Elzenburg. De vraag aan de styliste was; help ons van deze ruimte sfeervolle, uitnodigende ruimtes te maken, waar iedereen zich thuis voelt en wara het fijn verblijven is, zonder het multifunctionele karakter te verliezen. Die vraag heeft, na nog een check bij de verschillende gebruikers, geleid tot een ontwerp waar we erg blij mee zijn.

klik hier voor een rondleiding!

Hoe nu verder?

Aan deze plannen hangt natuurlijk een prijskaartje. Hoe groot dat oprijskaartje is zijn we nu in kaart aan het brengen. Op basis daarvan gaan we kijken wat, hoe en wamnneer we een en ander ook gefinancierd kunnen krijgen. Hopelijk kunnen we snel de eerste stappen zetten.

Helpen?

Kan en wil jij, of jouw bedrijf, mogelijk iets betekenen in het doorontwikkelen van Elzenburg naar bruisend sociaal-cultureel jongerencentrum? Heel fijn! Bel of mail even met Sander (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-33130339). Zo help je ons, de gebruikers van het gebouw én geef je invulling aan jouw maatschappelijk betrokken ondernemerschap. Een ANBI-status voor Elzenburg is in voorbereiding.

Top